Kurde , dobre ceny nawet.
Antena radiowa słabo ściąga stacje FM
Zwiń
X
-
Antena radiowa słabo ściąga stacje FM
Witam forumowiczów.
Mam Octavie II combi i niestety taką przykrą przypadłość antenową. Mam radio które wcześniej bez problemu działało w Felce i ściągało wszystkie stacje. Kiedy zostało przepięte do Octavii pojawił się problem z odbiorem stacji FM. W mieście jeszcze można słuchać ale wystarczy wyjechać kawałek za miasto i radio znika.
Mam radio Teviona wiec to nie jest jakis "HI-END" ale do tej pory mi wystarczało.
Ten model jest czuły na masę w antenie. Może tu jest kłopot.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem ?
Może zmiana anteny ?
Może zmiana radia ?
Przeglądałem forum pod tym kontem i nie znalazłem żadnych informacji. Jeśli ktoś miał taki problem to będzie znaczyło że błąd jest w instalacji. Jeśli nie to będę szukał nowego radia.
-
-
Najprawdopodobniej twoja antena ma wbudowany wzmacniacz natomiast radio nie podaje zasilania po kablu antenowym do anteny.
Aby zasilic poprawnie wzmacniacz w antenie trzeba zastosowac potocznie nazywany "separator"
Koszt takiego cuda to ok 20-30 zl brutto natomiast w ASO nie mam pojecia.
Separator nalezy wpiacz miedzy radio i antene i podlaczyc pod +12Vpablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoZainstalujesz to i wszystkie problemy znikną.(
jak podłącze drugi to będę miał pewność, że ten jest zwalony (i był od początku albo pękł kabel bo montowałem na szybki i zcisk radio) ...
Komentarz
-
-
arci9 byly montowane rozne anteny zalezne od wesji wyp. auta. Dodam tylko ze anteny wygladaja identycznie - rozna sie tylko numeracja.
Autor tego tematu napisal iz posiada O2, zakladam wiec iz przetarcia kabla, woda w kablu i wandalizm osoby montujacej radio nie mal miejsca. Wiec opcja z zatosowaniem separatora jest dalece prawdopodobna.
Temat uwazam za wyjasniony.pablo_doctor
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Komentarz
-
-
arci9, sprawdź czy nie masz kabla antenowego rozłączonego. Ja tak miałem w Felicji. Musiałem odciągnąć podsufitkę z tyłu i tam się okazało, że złącze się rozkręciło.
Autor tego tematu napisal iz posiada O2, zakladam wiec iz przetarcia kabla, woda w kablu i wandalizm osoby montujacej radio nie mal miejsca. Wiec opcja z zatosowaniem separatora jest dalece prawdopodobna.
Warto dopisać, że w OII chyba jest inne trochę złączę , o coś takiego:
ale głowy sobie uciąć nie dam, może niech ktoś potwierdzi kto ma OII :?:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faun77
to co kolega podesłał jest 3 razy droższe ...
Jak trzeba to za dobre zapłacą, ale przepłacać też nie lubię.
Komentarz
-
-
Troszkę jestem mądrzejszy. Mianowicie wykręciłem radio. Okazuje się że już mam takie "cacko" jak separator. Zamontowali to w salonie. Sprawdziłem też masę multimetrem i wygląda na to że jest masa na tej antenie.
Więc są jeszcze 3 wyjścia ...
1. Wzmacniacz anteny.
2. Wymiana anteny co myślę że niewiele pomoże.
3. Wymiana radia.
Komentarz
-
-
a czy ten separator co to go masz jest podpiety do +12V ??????????pablo_doctor
Komentarz
-
-
A nie orientujecie się gdzie są montowane ficzycznie wzmacniacze? W antenie? Czy gdzies po drodze na kablu?
Zdjąłem podsufitkę, tam wygląda wszystko ok, na wszelki wypadek przeczyściłem złączki i jeszcze raz wpiołem je, ale nic nie pomogło...;(
[ Dodano: Pon 10 Mar, 08 11:37 ]
EDIT: Spojrzałem na aledrogo na anteny i często są w nich wzmaki, więc pewnie trzeba całą antenę zmienić jak coś ? :|
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marekzuw fabrycznej wzmacniacz jest w stopce anteny - ja u siebie wyminilem na antene z felicji - dodatkowo trzeba puscic nowy przewod ale znikly problemy z znikaniem stacji
Mam zamiar sie do tego zabrać jak tylko bedzie chwila wolna i pogoda na takie akcje.
Bo to radio mnie strasznie wnerwia.
Czy muszę zrywać całą podsufitkę czy wystarczy ją odchylić ?
Ile czasu zajmuje taka zabawa ? Godzine, dwie ?
Ten separator u mnie jest do bani więc chyba nie mam wyjścia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez faun77Czy muszę zrywać całą podsufitkę czy wystarczy ją odchylić ?wystarczy zdjąć ten plastik przy tylnej szybie (na środku) a potem odkręcic dwie plastkowe nakretki i można odgiąć podsufitkę (ale to tylko kawałek).A jak chesz mieć lepszy dostęp, to jeszcze trzeba zdjać rączki i wtedy jest git
Komentarz
-
Komentarz